La microbiota i la seva relació amb el cervell
Els estudis científics més nous certifiquen la relació directa entre la microbiota intestinal i el cervell i és tan important aquesta relació que es considera a l'intestí el nostre “segon cervell”.
Estem tots segurs d'haver sentit a la nostra “barriga” sensacions concretes per certs estats d'ànim i són tan reals que fins i tot tenen les seves pròpies frases fetes: papallones a l'estómac o quan sents por (i aquests recargolaments que tots coneixem). Quan una persona està ansiosa o sota molt estrès, el sistema digestiu sempre se'n ressent, bé pot tenir dolors abdominals que no sap ubicar, o el seu trànsit intestinal és més ràpid o lent del que és habitual, altres senten molèsties gastrointestinals com gastritis, gasos o una incòmoda sensació de plenitud… i.
Per què l'intestí està relacionat amb el cervell?
Què és la microbiota?
La microbiota és tot aquest conjunt de microorganismes que habiten al nostre tracte digestiu, principalment, i que conviuen en simbiosi amb nosaltres, és a dir, ens beneficiem mútuament.
És pràcticament un òrgan més en nosaltres, un òrgan extern que es desenvolupa des del moment que naixem.
La microbiota es beneficia d‟una bona dieta i hàbits saludables que, si es mantenen, evidentment ens beneficien en múltiples aspectes.
Aquesta comunitat de microorganismes es comunica amb el nostre cervell per les neurones que connecten amb la paret intestinal (on hi habiten) ia través del nervi vague (la seva principal via).
Quines funcions té la microbiota?
Actualment se'n desconeixen molts del funcionament de la microbiota de l'intestí però hi ha funcions de la microbiota intestinal que són molt clara: Important paper en el sistema immunitari
• Funció metabòlica
• Funció hormonal.
• Funció autoimmune
Realment és molt important el paper que juga la microbiota com a protectora de microorganismes estranys
Per tant, ens interessa tenir una bona microbiota perquè és sinònim d'una major protecció, és a dir, un bon sistema immune.
A més, els microorganismes de l'intestí tenen funcions digestives i ens ajuden a recuperar nutrients i energia.
Si però… és veritat que si cuidem la microbiota del nostre intestí estem cuidant el nostre cervell? Rotundament SÍ.
Com està connectat el budell amb el cervell?
La nostra salut mental està directament relacionada amb la salut del nostre intestí.
- Els bacteris intestinals són responsables també de generar neurotransmissors, unes substàncies que s'encarreguen de potenciar o inhibir les connexions entre les nostres neurones, com ara la famosa serotonina, coneguda com la “molècula de la felicitat”.
Nivells adequats de serotonina eviten aquests incòmodes estats ansiosos o depressius.
- Un altre gran neurotransmissor afavorit per la microbiota és la dopamina que tant influeix en les nostres emocions.
- I, davant d'una situació molt estressant, tant física com mental, gràcies a la síntesi de noradrenalina, aquesta prepara el nostre organisme per resistir aquesta situació, modulant la freqüència cardíaca, preparant-nos físicament per enfrontar-nos a l'adversitat i fins i tot augmentant els nivells d'oxigen cerebrals, per a un funcionament perfecte.
La medicina actual té molt en compte la necessitat de tenir cura de la salut de la nostra microbiota intestinal: som el que mengem.
Tot i una alimentació equilibrada, variada i saludable, factors com l'estrès o alguns medicaments estan debilitant molt la microbiota del nostre intestí i és molt recomanable suplementar amb probiòtics de qualitat com Mas Flora + de Teresa Pons càpsules, per assegurar un intestí sa i una bona salut mental i emocional.
COMPRAR a 🍂Centre Dietètic c/Gaietà Ventalló 9 #Mollet ia
🌷www.saludteresapons.com
Segueix-nos a Instagram @salud_teresapons i a Facebook @teresaponsSalutper a descomptes exclusius i novetats en salut, cosmètica natural i pèrdua de pes.
Els nostres clients confien en nosaltres
Opinions dels nostres clients
Rep les nostres novetats